4 Tehnici de respiratie ce iti vor da putere

In ultima vreme sunt ca un fel de „Mad Scientist”, de indata ce gasesc vreo metoda / tehnica de inner-game care suna cat de cat interesanta, imediat incerc s-o aplic pe mine sa vad ce rezultate are. Abia apoi imi fac o idee despre cat de eficienta este, dar chiar si asa, orice tehnica noua e bine s-o aplici pe o perioada mai lunga de timp pana a vedea efectele.

Cum jocul interior este strans legat de tehnicile de meditatie si constientizare, am inceput sa studiez si sa practic Vigyan Bhairav Tantra. Pentru cine nu stie, Vigyan Bhairav Tantra sunt o colectie de 112 tehnici de meditatie, vechi de peste 5000 de ani, lasate de indieni, dar nu sunt neaparat specifice lor. Sunt niste tehnici de meditatie ce pot fi folosite pentru descoperirea propriului sine.

Tantra nu este o filozofie de viata, nu iti baga in cap niste principii pe care sa le urmezi. Tantra inseamna tehnica. Orice intrebare ai avea, tantra iti ofera o tehnica pentru a o aplica si a-ti descoperi singur prorpiul raspuns. Iar din 112 tehnici, sigur poti gasi cateva care sa ti se potriveasca cu actualul tau nivel de dezvoltare spirituala. Dintre toate cartile care s-au scris despre aceste tehnici, va recomand The Book of Secrets, Osho 1972, deoarece explica foarte bine cum functioneaza fiecare metoda.

4 Tehnici de respiratie

Respiratia din punctul de vedere al Tantrei este o metoda de a merge cu atentia in interior si de a deveni mai constient de ce se intampla acolo. Orice gand, emotie, tensiune, traire, tind sa te descentreze si sa te aduca cu atentia catre lucrurile din exterior, (periferice) si nu mai esti conectat cu tine insuti. Prin respiratie poti accesa multe resurse, Buddha insusi a atins iluminarea prin respiratie. Dar cel mai bine e sa incerci si apoi sa vezi ce ti se potriveste. Asadar 4 tehnici de respiratie:

1. Observa momentul dintre inspiratie si expiratie. Exista o fractiune de secunta sau chiar mai putin, timp in care nu respiri deloc, observa acel moment. In Tantra, fiecare inspiratie este o renastere, este o reincarcare cu energia vietii (prana), iar fiecare expiratie este o scurta moarte. Mori si te renasti cu fiecare respiratie. A fi constient de acest spatiu, intervalul din respiratie, inseamna a te conecta cu acea parte din tine ce este eterna, constiinta care nu moare niciodata.

2. Observa momentul de intoarcere al respiratiei. Este similara cu prima tehnica, doar cu o mica diferenta. Momentul de intoarcere este curba pe care respiratia o face intre inspiratie si expiratie. Observarea acestei curbe te scoate in afara mecanismului sistemului tau de respiratie. Este ca si cand ai pune cutia de viteze la relanti, esti decuplat fata de motor.

Aceasta tehnica are rolul de a te deconecta de mecanismul minte-corp. De cele mai multe ori ne identificam cu mintea si corpul nostru, astfel ca de multe ori cand ne enervam ritmul respiratiei se mareste, sau suntem intr-o situatie tensionanta creste ritmul cardiac, o gramada de compusi chimici sunt injectati in sange… totul se schimba. Nu suntem constienti sau alerti de toate aceste schimbari deoarece suntem prinsi in acest mecanism. The Monkey Mind, este mintea care sare din loc in loc, atunci cand se produc toate aceste schimbari, nu poate sta linistita deloc. Din aceasta cauza trebuie sa ne deconectam de mecanism, pentru ca mintea sa se linisteasca.

3. Inspira pana adanc in abdomen. . Din cauza conditionarilor, respiratia noastra a devenit din ce in ce mai superficiala. La majoritatea oamenilor, respiratia ajunge cel mult in zona plamanilor nu mai departe. Respira astfel incat sa ajunga cat mai jos in abdomen inspiratia. Mai jos de buric, este centrul energetic al omului. Observa un copil mic cu respira, abdomenul i se umfla la maxim, el nu are nici conditionare, nici un blocaj interior, de aceea are si multa energie. Oamenii mari nu respira suficient incat centrul energetic al lor sa fie atins de respiratie, din aceasta cauza multi se simt storsi de enrgie si descentrati.

Acest tip de respiratie iti va genera mult mai multa energie pentru corp ca s-o consume, si in acelasi timp va detensiona muschiul diafragmei, zona in care se aduna multe tensiuni. Aceste tensiuni genereaza ganduri, care la randul lor vor genera alte emotii si uite asa se formeaza un cerc vicios fata de care iti este greu sa te detasezi. Cand esti centrat, esti total, esti implicat 100% in ceea ce faci. Cand esti descentrat, vei implica doar o fractiune (un fragment) din tine in actiunile pe care le desfasori.

4. In timp ce esti implicat in alte actiuni, observa intervalul intre doua respiratii.. Este similara cu prima tehnica, doar ca de data asta o practici in timp ce desfasori alte activitati. De ce este folositoare? Pentru ca vei observa, la inceput, mai mult de 1 minut nu poti ramane cu atentia pe respiratie, mintea va interveni si iti va cere sa-ti consumi atentia pe alte ganduri. Tocmai de asta, incet incet, trebuie sa devii cat mai constient de respiratie in tot ceea ce faci, nu doar atunci cand faci un exercitiu.

In timp, vei ajunge sa cresti intervalul de timp cat esti atent la respiratie, si vei putea desfasura orice alta activitate mult mai implicat, deoarece gandurile nefolositoare vor disparea. Exista doua nivele ale existentei, „a fi” si „a face”. Cand faci ceva atata timp cat esti conectat, centrat, acea actiune va fi ca un rol. Vei juca anumite roluri, dar nu vei uita de tine, cine esti tu. Atentia este centrata in tine, iar actiunea continua sa se desfasoare la periferie.

Cand uiti de acest spatiu, ajungi sa te identifici cu rolul pe care-l joci, iar vata ta ajunge sa fie o drama continua. Toti cred ca traiesc acesta viata, cand de fapt traiesc mai multe roluri ce le-au fost date de catre societate. Aceasta tehnica este folositoare pentru a rupe aceasta identificare cu rolurile care ti-au fost impuse.

Cam atat pe moment. Sa-mi spui cum a fost pentru tine, iar in curand o sa revin si cu alte tehnici tantrice pentru expendarea constiintei.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *