4 Idei Ce Iti Pot Influenta Schimbarea

Am sa relatez cateva din observatiile pe care le-am facut eu in ultimii 3-4 ani de lucru in coaching cu oamenii. Probabil cei ce lucreaza in coaching sau fac ceva proactiv pentru dezvoltarea lor personala au avut mai mult sau mai putin aceleaşi experientente. Oricum, sunt curios sa aud si parerile voastre la final.

Sa trecem asadar la observatii…

Nu toti vor cu adevarat sa se schimbe in profunzime

Oricat de mult ar spune cineva ca vrea sa se schimbe, oricate seminarii si carti ar citi, schimbarea profunda nu se va produce decat la nivel de identitate. De ce zic la nivel de identitate? Pentru ca doar o astfel de schimbare are efecte majore asupra omului. Restul schimbarilor doar zgarie putin suprafata potentialului real ce zace in interiorul fiecaruia.

Omul a trait multi ani cu aceste conditionari nefolositoare, le-a repetat de atatea ori, fie in gand fie in discutii cu altii, a vazut lumea prin aceste filtre in zeci de mii de situatii, incat nu exista niciun spatiu intre el si problemele lui.

Nu degeaba calatoriile sprituale duc prin munti si presupun uneori sa stai si cateva luni in liniste si meditatie. Pentru ca in felul acesta nu vei mai fi supus distragerilor cotidiene ce te tin prins in fluxul de ganduri nefolositoare. Pentru majoritatea oamenilor problemele fac parte din identitatea lor. Daca nu le-ar mai da atentie si nu ar mai depune energie pentru alimentarea lor, ar ramane un gol un interiorul lor pe care le este frica sa-l observe.

Un om cu adevarat curajos va face tot posibilul pentru a se schimba. Chiar daca descopera acel gol in interiorul lor, il va recunoaste si il va umple incet incet cu ceva real si adevarat pentru el insusi.

Schimbare fara “martor” nu exista

Acest spatiu interior la care ma refer, este starea de “MARTOR”, starea in care esti implicat in ceea ce faci dar in acelasi timp esti disociat. Fara acest Martor, schimbarea este mult fortata. De fapt nu se schimba mare lucru ci doar se construieste ceva peste o fundatie nesanatoasa.
Dupa cum ne zicea si Bodhi Ray, acum cativa ani, Martorul este foarte sensibil si trebuie hranit de fiecare data cand avem ocazia. In timp va deveni din ce in ce mai prezent in viata noastra, in actiunile pe care le intreprindem, in ceea ce gandim, incat nu va mai fi acoperit de conditionarile trecutului.
Va avea propria lui lumina, ce te va ajuta sa descoperi cele mai intunecate unghere ale inconstientului tau. Drept urmare tehnicile de meditatie sunt esentiale procesului de schimbare.

Schimbarea vine din interior

Cand un om devine meditativ in cat mai multe activitati pe care le face, focusul va ramane in interiorul lui. Va fi mereu in conexiune cu ceea ce simte. Va dobandi un fel de curiozitate fascinanta cu privire la toate senzatiile ce apar in interior, senzatii determinate de emotii, ganduri sau de factori externi.

In starea meditativa isi va putea gasi claritatea cu privire la diferite tipuri de emotii si trairi. Iar asta este calea cea mai sanatoasa. Starile sunt ale tale, trebuie sa le simti si sa descoperi ce se ascunde in spatele lor.

Daca nu practici meditatia, vei pierde foarte usor focusarea din interior, spre exterior. Oamenilor le fug imediat ochii spre alte persoane si evenimente si automat uita si ce simt in interior.
Pastrand aceasta conexiune cu interiorul tau, vei putea fi martorul mecanismelor ce se declanseaza inconstient, astfel incat in timp vei putea alege in mod constient alte mecanisme, mai folositoare pentru tine.

Aadar recomand tuturor oamenilor care vor cu adevarat sa se schimbe sa inceapa sa mediteze si sa integreze aceasta stare in cat mai multe din activitatile lor zilnice. Incet incet isi vor da sema ca nu sunt tot una cu problemele lor si ca totul s-a petrecut intr-o lume fictiva, un vis creat de mintea lor.

Adevarata performanta se va intampla in momentul in care vei reusi sa renunti la sabotorul mintii tale si vei fi reusit sa folosesti creierul la adevarata lui capacitate.

Schimbarea ca si consecinta, nu ca rezultat

Schimbarea poate avea loc foarte usor, dar nu atunci cand o urmaresti ca pe un rezultat, ci doar ca o consecinta a actiunilor tale. Nu o poti forta sa se intample ! Atata timp cat fortezi schimbarea tot ce se intampla va fi ceva fals, iar acel lucru fals va putea fi usor distorsionat de catre altii.

Daca te accepti asa cum esti si ramai alert, se va intampla ! Cu alte cuvinte, treci la treaba si bucura-te de procesul prin care treci fara a polua prezentul cu asteptari nerealiste. Ajuta foarte mult aici si atitudinea de copil mic si curios atunci cand e pe cale a descoperi ceva nou.

Dar marea provocare pentru toti este ca au devenit mult prea seriosi.

Cam atat pe moment… pe masura ce or sa-mi vina si alte idei despre procesul de schimbare, o sa le impartasesc aici !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *